DC: Lacko po prehre so Joaom Sousom: "Súper bol iniciatívnejší"

14.09.2012 Celý región

Bratislava 14. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti hrajú po úvodnom dní stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára s Portugalskom nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre portugalské farby sa na tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC postaral Joao Sousa, ktorý v pozícii tímovej jednotky zdolal slovenskú dvojku Lukáša Lacka za 2:04 h v troch setoch 6:4, 6:4 a 6:3. V úvodnom singli si poradil Martin Kližan s Gastaom Eliasom v štyroch setoch 3:6, 6:2, 7:6 (4) a 6:2. V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 nastúpia Michal Mertiňák s Filipom Poláškom proti páru Joao Sousa, Elias.
O osude prvého zápasu setu medzi Lackom a Joaom Sousom rozhodol piaty gem, v ktorom Portugalčan prelomil podanie súpera. Na začiatku druhého dejstva Sousa ovládol centrálny dvorec v Aegon aréne a po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 3:0. Lacko síce následne znížil na 2:3, no koncovka setu patrila portugalskej jednotke. Sousa robil minimum nevynútených chýb, z forhendu neustále dostával Lacka pod tlak a pripravoval si dobré pozície na zakončenie výmen. V treťom dejstve Portugalčan po brejku v treťom geme ujal vedenia 2:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil po víťaznom forhendovom obhodení pri podaní Lacka v poradí druhý mečbal.
Lacko po zápase priznal, že Joao Sousa bol na dvorci lepším hráčom. "Začiatok nebol z mojej strany zlý, postupne však súper prevzal iniciatívu. Nedokázal som nájsť odpoveď na jeho rýchle lopty, dostával ma pod tlak. Veľmi dobre zvládol kľúčové momenty a na rozdiel odo mňa využíval šance. Ja som tam mal viacero brejkbalov, no nezužitkoval som ich. Súper hral s výnimkou jedného gemu konštantne, kazil minimum loptičiek. Jeho víťazstvo je zaslúžené," povedal Lacko v prvej reakcii pre RTVS.
Slovenskí daviscupoví reprezentanti majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali deblisti Michal Mertiňák s Filipom Poláškom. Dva portugalské body získal Rui Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Frederico Gil. Dvaja najskúsenejší portugalskí hráči do Bratislavy nepricestovali pre zranenie.

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:
Slovensko - Portugalsko 1:1 po prvom dni
Martin Kližan - Gastao Elias 3:6, 6:2, 7:6 (4), 6:2
Lukáš Lacko - Joao Sousa 4:6, 4:6, 3:6
sobota: 14.00: Filip Polášek, Michal Mertińák - J. Sousa, Elias
nedeľa: 14.00: Kližan - J. Sousa, Lacko - Elias.
 

Vyberte región